úterý 5. května 2015

Špagety s česnekem, ančovičkami a sušenými rajčaty (recept pro pracovité ženy)


Než se uvaří těstoviny, omáčka je hotová. Co víc si může žena, či muž na rodičovské dovolené, nebo doma pracující, přát? V dohledné době bude následovat příspěvek o základních surovinách, které mít doma k rychlému stvoření teplého pokrmu. A teď výborný a rychlý recept:-)

Ve větší pánvi s vyšším okrajem si na olivovém oleji osmahneme na silnější plátky nakrájený česnek (2-3 stroužky) a přidáme jedno, dvě nebo tři filátka z ančovičky, podle toho, jak chceme mít silnou chuť. Nasolené rybičky naložené v oleji se při míchání rozpadnou a vytvoří výborný základ. 

Mezitím si dáme vařit dostatečné množství vody s větší várkou soli (voda na těstoviny má prý být slaná jako moře) a po přivedení do varu vložíme těstoviny. Nejlepší jsou bezvaječné, semolinové, které se v dnešní době už dají leckde koupit za pár korun. Pro tento typ omáčky se nejvíc hodí  špagety, popřípadě bucatini (s dírou uprostřed) nebo linguine ("placaté špagety":-) 

Do základu na omáčku přidáme pár nakrájených sušených rajčat. Pokud jsou naložená v oleji, přidáme je rovnou, jestliže jsou jen sušená, vhodíme je na chvílí do vařící vody ke špagetám, aby trochu zvláčněla. Když máme dobrá cherry rajčata, překrojíme je napůl a hodíme také do pánve. Všechno spolu prohříváme, aby se tvořila omáčka a chutě se prolnuly. Jestliže je omáčka moc silná a slaná, rozředíme ji trochou vody z těstovin. 

Když jsou špagety uvařené (al dente, samozřejmě:-), slijeme je do cedníku a z něj je hodíme na pánev s omáčkou a promícháme, aby se těstoviny obalily. Pokud je třeba, dosolíme, ale většinou to není nutné, většina ingrediencí je sama o sobě dost slaná. Pro další rozměr chuti a barevnost na talíři je možné vmíchat ještě hrst nasekané hladkolisté petrželky. 

Porci těstovin vyndáme nejlépe kleštěmi (kuchyňskými, ne kombinačkami) na plochý talíř a ještě pokapeme olivovým olejem. Není třeba žádný sýr, pro jeho milovníky doporučuji maximálně trošku parmazánu, ale pozor, je taky dost slaný. Ve variantě bez sýru jsou takto připravené těstoviny vhodné pro vegany a taky odpovídají zásadám dělené stravy. A to je výzva!

Photo © Inthenook

Dobrou chuť, 
Tereza



4 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Ančovičky pro vegany???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,jsem rada,že čtete pozorně..to je opravdu chyba a moje nepozornost,sice je tam ancovicka spíš jako dochucovadlo,ale pro vegany to rozhodně není..zaměnila jsem to s podobným receptem,který opravdu veganský:-)Děkuji za upozornění a preji hezky den...

      Vymazat