čtvrtek 4. června 2015

Kouzelné kosatce, orlíčkové orgie a švestková zmrzlina

S posunem zahradníkova roku do měsíce června se postupně objevují další květiny, které si zaslouží pozornost. Tohle období patří mimo jiné i dvěma trvalkám, které mají neobyčejně nádherné květy.

První klasickou trvalkou je kosatec, který se sám krásně rozrůstá, některé druhy nádherně voní a jeho květy mohou v půvabu směle soupeřit s tropickými orchidejemi. Na mé zahradě zbylo mnoho kosatců po původních majitelích a druhů je tu opravdu hodně. Jediná nevýhoda je v tom, že rostou různě vedle sebe a po odkvětu si nikdy nejsem jistá, který je který. Mně osobně to nevadí, jen nejsem schopná kosatec přesně označit, pokud přebývající rostliny chci někomu darovat:-) Kosatce také přebírají štafetu ve vůni po konvalinkách a azalce, které už téměř odkvetly.







 Kosatec vodní, který se neuvěřitelně množí a je třeba ho krotit...zde v lavoru u vchodových dveří



 Můj nejoblíbenější tmavě fialový se sametovými okvětními lístky...


Druhým krasavcem, který je teď v plné síle, je orlíček. Jeho složité květy na vzdušných stoncích vypadají dobře v záhonu s ostatními květinami, ale je krásný i jako solitér, pokud se trs rozroste do patřičných rozměrů. Orlíčky se také krásně rozmnožují samovýsevem a přirozeně se začleňují do zahrady. Tyhle rostliny jsem také "podědila" a daří se jim více než dobře. Stavbu domku a přerývání zahrady bohužel nepřežil tmavě fialový orlíček, který teď mlsně okukuji v zahradách v okolí a letos se mi ho možná podaří rozpěstovat ze semen.





Malá sazenice orlíčku přesazená předloni do nového záhonu se mi letos odvděčila metrovou výškou a desítkami květů...




A protože nastalo opět horko a potřebovala jsem zlikvidovat nějaké zásoby v mrazáku, přidávám recept na domácí švestkovo - jogurtovou zmrzlinu:

mražené švestky (pokud možno z vlastní zahrádky)
bílý jogurt (nejlépe po určitém pobytu v mrazáku, aby zmrzlina vydržela opravdu zmrzlá)
trochu domácího vanilkového cukru
pár kapek citronu
případně trošku mléka na rozředění
+ výkonný nožový mixér

Všechny suroviny vložíme do mixéru, rozmixujeme do hladka a rychle konzumujeme, než se v horku zmrzlina rozteče:-)


Krásné předletní dny,

Tereza

Žádné komentáře:

Okomentovat