sobota 20. června 2015

Jen růžová to může být...


Červen je opravdu ve znamení květů růžové barvy. Zatímco pozdějšímu létu vládne spíše červená, žlutá a modrofialová, začátek letní sezóny patří odstínům od světlounce růžové po tmavou, přecházející do fialova, nebo do červena. Jenom moje zahrada je této barvy teď plná.

Tak především růže. Přestože jsem si nikdy nemyslela, že je budu nějak hromadně pěstovat, po objevení keřových, plnokvětých anglických růží jsem se do nich zamilovala a už jich několik obývá moji zahradu.


Tady zrovna rozkvétá můj nejnovější úlovek - růže Chippendale, kterou jsem koupila ve výprodeji v zahradním centru za pár korun, protože jim  odkvetla. Plně rozkvetlá má úžasný kulovitý tvar květu, nádherně voní a hlavně okvětní lístky hrají při rozkvétání několika barvami, od růžovobílé  přes tmavou růžovou až po oranžové odstíny. 


Další úlovek z výprodeje, tentokrát už z loňska, ale teprv letos mi kvete. Růže New Dawn, oblíbená popínavá růže se středně plnými květy a jemnou vůní.


Další pnoucí růže Laguna je vysazená od loňského podzimu a už letos se obalila nádhernými těžkými květy, které sklání až k zemi. Nebyli jsme totiž schopni stvořit treláž, po které by se mohla šplhat nahoru. 



Dokvétající šípková růže, jejíž mohutný keř nám tvoří u vstupní branky tunel, kterým přicházíme na cestičku ke vchodu do domu, má rozvité květy téměř bílé, poupátka jsou jemně růžová. Když se květy šípků loučí, házejí na zem stovky bílých srdíček...



Další královny zahrady, pivoňky, už se (i díky dešti) pomalu loučí, ale ani vodou obtěžkané květy neztrácejí nic ze své nádhery...


 Slézovec tvoří hustý, asi půl metru vysoký trs, během létá stále nakvétá a láká včely a motýly. Po seříznutí znovu obrazí a letošní zimu zůstal i zelený...Mimochodem je to příbuzný slézu, který roste v trávnících, má podobný květ a tvoří plody, kterým jsme jako děti říkali "chlebíčky" a hojně jsme je konzumovali:-)


Hlaváč kavkazský také láká hmyz a velmi ozdobná jsou i jeho nerozvitá poupata...


Středně vysoké karafiátky, zachráněné z původní zahrady, kontrastují s okolní zelení našedlou barvou stonků...


Různá stádia květů náprstníku na jedné rostlině:-)


  


Poslední dokvétající kakosty...Drobnokvětý druh se mi rozmnožil na stinném záhonu a jeho listy se krásné doplňují s bohyškami a dlužichami...


A jeden z posledních květů orlíčku...


Růžové jsou i na první pohled nenápadné květy pámelníku, keř je přesto plný včel. Na podzim na keřích uzrávají bílé bobulky, které zase slouží za potravu ptákům. A nám slouží jako volně rostoucí a nenáročný živý plot, který se sám množí:-)



 A nakonec růžovočervené kvetoucí rozchodníky, které jsem si letos přivezla ze Šumavy a nízká mateřídouška, tvořící hustý, zeleno-růžový koberec...


Růžové dny a růžové sny přeje

Tereza

1 komentář:

  1. Moc hezká atmosféra. Moc hezké obrázky. Na focení je úžasné to, že je každá fotka jiná. A záleží na autorovi,aby si vybral tu pravou.To nejde naučit,to musí mít každý v sobě. Jde naučit jen technika - ale i její používání není vůbec jednoduché neb v jednoduchosti je krása.
    táta

    OdpovědětVymazat